Uspostava mehanizama sufinansiranja - neizbježan korak ka većem uspjehu bh. kulture u EU programima

Uspostava mehanizama sufinansiranja - neizbježan korak ka većem uspjehu bh. kulture u EU programima

13.11.2017 - 18:24

Desk Kreativna Evropa BiH, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, organizovao je seminar na temu “EU fondovi za kulturu, unapređenje regionalne saradnje u sektoru kulture i podrška od strane lokalnih izvora”.

Učešće predstavnika Deskova Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Slovenije i Srbije doprinijelo je kvalitetnoj razmjeni iskustava te su prisutni predstavnici kantonalnih ministarstava, gradskih uprava i organizacija koje djeluju u domeni kulture imali priliku saznati nešto više u uslovima u kojima djeluju njihove kolege iz regije. Zajednički zaključak je kako je neophodno uspostaviti mehanizme sufinansiranja uspješnih projekata iz BiH kako bi samo učešće u EU programima, posebno programu Kreativna Evropa, bilo još uspješnije. 

Pored voditeljice Deska Kreativna Evropa BiH Aide Kalender, prisutne su pozdravili i Vladimir Pandurević iz Delegacije EU u BiH, Siniša Šešum iz ureda UNESCO u BiH i Biljana Čamur Veselinović iz Ministarstva civilnih poslova BiH, koja je istakla kako očekuje da će rezultat skupa biti znatno veći broj partnerstava na pripremi projekata za pozive u okviru fondova EU, te veći broj zajedničkih uspješnih projekata. 

Sonila Kora predstavila je iskustva iz Albanije gdje u sufinansiranju učestvuju vlada, općine te regionalne institucije, dok je Eleni Moustakidi iz Deska Kreativna Evropa u Grčkoj istakla kako je u periodu 2007—2017. grčka vlada sufinansirala 690 projekata koji su dobili sredstva EU.

U Crnoj Gori još uvijek ne postoji nacionalni mehanizam sufinansiranja projekata koji su dobili EU podršku, objasnila je Milena Ražnatović iz Deska Kreativna Evropa Crna Gora. Situacija je vidno drugačija u Sloveniji, a Vesna Kelbl iz izdavačke kuće Goga predstavila je njihova iskustva i pozitivnu praksu, gdje je državno ministarstvo kulture osnovalo fond za podršku slovenačkih kulturnih institucija, a samo u 2016. godini odobren je iznos od 85.000 EUR za sufinansiranje, a naročito je zanimljivo finansiranje ovih projekata od strane slovenačkih opština I to u iznosu do 30% traženih sredstava. 

Iskustva Hrvatske predstavila je Anja Jelavić iz Ministarstva kulture RH. Pored postojanja fonda za sufinansiranje, ona je naglasila i kako su organizacije koje dobiju projekte EU oslobođene plaćanja PDV-a. U sklopu hrvatskog Ministarstva kulture, postoji i Pravilnik koji omogućava organizacijama koje se prijavljuju na konkurse Kreativne Evrope, da od ovog Ministarstva zatraže sredstva za kofinansiranje odmah nakon slanja projekta, gdje su različiti procenti kofinansiranja na raspolaganju  hrvatskim organizacijama (vodeće organizacije ili parneri na projektu). Dimitrije Tadić iz Deska Kreativna Evropa Srbija prezentovao je mogućnosti koje se nude u Srbiji gdje svi uspješni aplikanti u okviru programa Kreativna Evropa mogu ostvariti sufinansiranje za svoje projekte kroz specijalizirane konkurse Ministarstva, što im bitno olakšava i učešće na samim pozivima.

Iskustva iz regije pokazuju da je neophodno formirati mehanizme za sufinansiranje projekata u okviru EU programa Kreativna Evropa, na različitim administrativnih nivoima u BiH, istakao je Edin Veladžić iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Potrebno je i utvrditi  jasnu i jednostavnu proceduru koja bi omogućila oslobađanje od PDV-a onih aktivnosti u projektima u oblasti kulture koji se finansiraju iz EU fondova. Upoznavanjem prisutnih predstavnika entitetskih i kantonalnih ministarstava kulture s višestrukim vrijednostima i koristima učešća u programu Kreativna Evropa, učinjen je i prvi korak ka tome da nagrađeni projekti budu prepoznati i podržani prilikom raspodjele sredstava za kulturu, te je istaknuto kako bi uspostava posebnih budžetskih linija za ove projekte uveliko olakšala njihovu realizaciju. Zajednički zaključak je i kako je potrebno osmisliti strategiju za bolju promociju uspješnih aplikanata i projekata u javnosti, u cilju povezivanja s poslovnim sektorom, kao i dalje podrške poslovnih subjekata u su finansiranju ovih projekata.