Udruženje "Akcija“ sudjeluje u evropskom pogramu "Tandem“

Udruženje "Akcija“ sudjeluje u evropskom pogramu "Tandem“

26.02.2018 - 13:40

"Tandem" je program kulturne saradnje, koji ima za cilj osnaživanje civilnog društva u Evropi i njenim susjednim regijama. Trenutno postoji šest "Tandem" programa koji su fokusirani na različite regije i teme. "Tandem Europe", jedan od ovih programa, podržava eksperimentalne saradnje među onima koji rade na kulturnim promjenama. Namijenjen je kulturnim menadžerima koji svojim kreativnim rješenjima nastoje odgovoriti savremenim izazovima naših društava, onima koji žele kultivirati pionirske ideje i generirati socio-ekonomske učinke s partnerima diljem Evropske unije. Program omogućuje kulturnim stručnjacima iz različitih disciplina da steknu vještine neophodne za inovacijske procese, zanimljiva dugoročna partnerstva i organizacijske promjene.

Krajem prošle godine, Udruženje "Akcija" izabrano je za učesnika u programu "Tandem Europe". Unutar ovog projekta, Akcija čini tandem sa italijanskom organizacijom "R84", čije je sjedište u gradu Mantovi. Saradnja Akcije i organizacije "R84" realizira se u vidu zajedničkog projekta "Collaboratory Mantova-Sarajevo: Introducing Multifactory to Bosnia and Herzegovina", koji se tiče razvijanja koncepta "multifactory" unutar kulturnog i kreativnog sektora.

Aida Kalender, "Akcija" Sarajevo        Lorenza Salati, "R84" associazione, Mantova

 

 

 

 

Ovim projektom Akcija Sarajevo namjerava uvesti u javni i profesionalni diskurs Bosne i Hercegovine koncept "multifactory", novi kolaborativni model rada na području kulture, oslanjajući se na opsežan istraživački materijal i stvarna iskustva organizacije "R84" iz Mantove.

"Tandem Europe"  potiče strateško razmišljanje u procesima organizacione obnove, doprinosi stvaranju i održavanju kulturno inovativnih učinaka širom sektora i disciplina, te istražuje kreativna rješenja i rješenja saradnje u kontekstu savremenih izazova u našim društvima.

 "Tandem" ciklus traje od oktobra 2017. do novembra 2018. godine. Tokom ovog perioda, Akcija će posjetiti Italiju, a italijanski partneri Bosnu i Hercegovinu.

"Tandem Europe" inicijativa je koju su razvili Evropska fondacija za kulturu i MitOst e.V., sa dodatnom finansijskom potporom "Robert Bosch Stiftung" i "Stavros Niarchos" fondacija. Implementirana je zajedno sa partnerima "4iS" iz Aveira, "COMM’ON" iz Atine te "Ideas Factory" iz Sofije.