U ZEMALJSKOM MUZEJU BIH ODRŽANA PROSLAVA NAGRADE EUROPA NOSTRA ZA UPOSLENIKE I AKTIVISTE MUZEJA

U ZEMALJSKOM MUZEJU BIH ODRŽANA PROSLAVA NAGRADE EUROPA NOSTRA ZA UPOSLENIKE I AKTIVISTE MUZEJA

21.10.2016 - 13:56

Danas je u Zemaljskom muzeju BiH održana lokalna proslava nagrade za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i UG Akcija, dobitnike prestižnog Grand Prix 2016 za kulturno nasljeđe kojeg zajednički dodjeljuju Evropska komisija i Europa Nostra.

Proslava je organizovana za veliki broj građana i aktivista koji su bili dijelom prošlogodišnje kampanje “Ja sam Muzej”. U sklopu proslave, upriličen je specijalni mini koncert čuvenog španskog umjetnika maestra Jordija Savalla, jednog od najpoznatijih virtuoza na violi da gambi i dobitnik prestižne nagrade Grammy. Proslava je ujedno bila sjajna prilika za grupno fotografiranje svih aktivista/ca, uposlenika/ca i građana/ki sa gostima iz tima Europa Nostre i statuom nagrade. Također, svaki posjetilac proslave u Zemaljskom muzeju BiH, bio je u mogućnosti da napravi  fotografiju sa statuom nagrade Europa Nostra.

Maestro Jordi Savall

Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalni sekretar Europa Nostre i John Sell, izvršni potpredsjednik Europa Nostra, održali su kratke govore, ne skrivajući svoje oduševljenje posjetom Sarajevu i Zemaljskom muzeju BiH:

“Izuzetna postignuća zaslužuju izuzetna priznanja!  A izuzetna priznanja zaslužuju izuzetne proslave! Izuzetna predanost uposlenika i aktivista Zemaljskog muzeja BiH u nastojanju da očuvaju Muzej aktivinim, u veoma osjetljvim političkim i finansijskim okolnostima, blistav je primjer posvećenog rada na očuvanju kulturnog nasljeđa od strane profesionalaca i volontera. Umjesto odustajanja, ovi ljudi su odlučili biti istinski ‘anđeli čuvari’ Zemaljskog muzeja. Oni su odlučili djelovati na pozitivan i konstrutivan način. Stoga, oni zaslužuju biti nagrađeni Europa Nostrom.”

Sneška Quaedvlieg-Mihailović

Lars-Gunner Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, također je održao kratki govor, čestitajući svim građanima. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH i Aida Kalender, direktorica UG “Akcija”, bili su jako dirnuti cjelokupnom atmosferom te su izrazili svoju zahvalnost timu Europa Nostre i svim građanima/kama koji su uzeli učešće u kampanji “Ja  sam Muzej”.

Svi građani koji su danas posjetili Zemaljski muzej BiH, ponovno su imali priliku vidjeti portrete radnika/ca Muzeja koje je napravio međunarodno priznati bh. fotograf Ziyah Gafić u sklopu prošlogodišnje kampanje “Ja sam Muzej”.

U večernjem dijelu proslave maestro Jordi Savall će, na svoju izričitu želju, nastupiti u Vijećnici Grada Sarajeva, u pratnji ansambla od 21 vrsnog muzičara iz različitih zemalja Jugoistočne Evrope. Na programu će biti kompozicije tradicionalne muzičke baštine Balkana. Uz Savallov ansambl HESPÈRION XXI nastupit će i gostujući muzičari iz Armenije, Bugarske, Grčke, Turske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Španije kao i četiri iznimne vokalistice.

Sarajevski koncert Jordija Savalla organizira agencija Gramofon za Europa Nostru - panevropsku federaciju nevladinih organizacija u oblasti kulturnog naslijeđa sa sjedištem u Hagu, a koncert podržavaju Fondacija Jordi Savall, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), Delegacija EU u BiH, EU program Kreativna Evropa, Evropska kulturna fondacija i Gradska uprava Sarajevo. Zbog ograničenog broja mjesta, ulaz na koncert biće moguć samo uz pozivnicu.