U Sarajevu konferencija o nezavisnoj kulturi i jačanju desnice na Zapadnom Balkanu

U Sarajevu konferencija o nezavisnoj kulturi i jačanju desnice na Zapadnom Balkanu

11.11.2016 - 14:06

Više od 70 kulturnih radnika i aktivista iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije okupit će se u ponedjeljak 14. novembra 2016. na jednodnevnoj konferenciji Battlefield: Culture u Sarajevu kako bi  diskutovali o različitim temama koje se tiču izazova u nezavisnom kulturnom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana, te o usponu desnice i njenom utjecaju na kulturu, kako u regiji, tako i u cijelom svijetu. 

Konferencija počinje u 9:30 sati, u hotelu Courtyard by Marriott, Sarajevo, a organizuje je Udruženje Akcija iz Sarajeva, uz podršku Fonda otvoreno društvo. 

Teme i koncept konferencije Battlefield:Culture odgovor su na trenutna zbivanja u sektoru, ne samo kada je u pitanju Zapadni Balkan. Diskusijama i radnim grupama želimo podstaći na razmišljanje o stanju ljevice i utjecaju koje na civilno društvo imaju desno-orijentisane nevladine organizacije koje sarađuju s političkim elitama. Također ćemo posvetiti posebnu pažnju solidarnosti i načinu na koji nezavisna kulturna scena može pomoći aktivizmu, pogotovo kada govorimo o radničkim pravima, migrantima, institucionalizovanoj javnoj kulturi i urbanom planiranju. Živu diskusiju očekujemo i na panelu koji će se baviti pitanjem javnih prostora, njihovim oživljavanjem i stimulisanjem kulturnog života u njima.

Na konferenciji učestvuju mnogi istaknuti kulturni radnici iz regiona,  a između ostalog će aktivno učešće u diskusijama uzeti i pozorišna rediteljica bh. porijekla iz Holandije Daria Bukvić, direktorica  festivala Dokufest iz Prizrena Nita Deda, poznata LGBT+ aktivistica Mima Simić kao i glumica i predstavnica inicijative Kulturnjaci 2016. Urša Raukar, konceptualni umjetnik i predstavnik Makedonije na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu Yane Calevski, glumac iz Beograda Branko Cvejić, Zrinka Bralo, direktorica organizacije Migrants Organise iz Londona, Elian Stefa, albansko-kanadski arhitekt i inicijator projekta Concrete Mushrooms koji se bavi fenomenom 750000 bunkera u Albaniji.

Detaljan program konferencije, te listu učesnika možete preuzeti ovdje.