U MOSTARU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O EVROPSKOJ PRIJESTONICI KULTURE

U MOSTARU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O EVROPSKOJ PRIJESTONICI KULTURE

15.05.2017 - 15:22

U organizaciji Gradske uprave Mostara održana je javna rasprava o mogućnostima apliciranja Mostara za Evropsku prijestonicu kulture 2024. Učešće na raspravi uzeo je veliki broj predstavnica i predstavnika javnog i nezavisnog kulturnog sektora Mostara.

Skup je otvorio gradonačelnik Ljubo Bešlić, dok je prezentaciju o programu EPK održao predstavnik Udruženja „Akcija“ Nebojša Jovanović.

Također, u panelu je učestvovala i pozorišna rediteljica Tanja Miletić-Oručević, ravnatelj Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača Danijel Vidović i šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje-Mikulić, uz moderiranje Mustafe Alendara, stručnog savjetnika za komunikacije pri Gradskom vijeću Mostara.

U diskusiji koja je uslijedila nakon panela, govorilo je dvadesetak kulturnih radnica i radnika, među kojima i Dragi Šestić (Mostar Sevdah Reunion), Amela Sarić (Cenatr Pavarotti), Mirko Božić (Književni festival „Poligon“), Senada Demirović Habibija (Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost), Ivan Vukoja (Hrvatsko narodno kazalište Mostar) i mnogi drugi.

Inicijativa je prepoznata kao pozitivna mogućnost za redefiniranje Mostara, kako u očima međunarodne zajednice i ostatka zemlje, tako – i najvažnije – u očima samih Mostaraca. Prema riječima Tatjane Mićević-Đurić, historičarke umjetnosti, aplikacija Mostara za EPK nudi priliku da „našoj djeci konačno damo priliku da budu ponosna na svoj grad.