Seminar "EPK 2024: Koraci do kandidature za gradove iz BiH"

Seminar "EPK 2024: Koraci do kandidature za gradove iz BiH"

16.05.2017 - 12:53

Udruženje “Akcija” Sarajevo organizuje seminar o programu Evropska prijestonica kulture pod nazivom “EPK 2024: Koraci do kandidature za gradove iz BiH”, koji će se održati 22. 5. 2017., u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, s početkom u 11 sati.

Događaj je jedinstvena prilika za uspostavljanje kontakata i savjetovanje s ekspertima iz Brisela, te predstavnicima izabranih gradova, evropskih prijestonica kulture iz regiona, nekoliko mjeseci prije raspisivanja zvaničnog konkursa za kandidaturu na koju se mogu prijaviti i gradovi iz BiH. Gradovima koji se planiraju prijaviti za EPK 2024, kao i gradovima koji žele strateški planirati razvoj kulture želimo pružiti više informacija i odgovoriti na pitanja i eventualne dileme.
Na seminaru će govoriti:
    
• Sylvain Pasqua, viši ekspert, glavni koordinator programa European Capitals of Culture pri Evropskoj komisiji u Briselu;
• Christian Potiron, direktor Centra za savremenu umjetnost u Bratislavi, ekspert za kulturnu politiku i savjetnik/koordinator na EPK projektima Košice 2013, Plzen 2015, Novi Sad 2021;
• Branka Ćurčić, art kritičarka i ekspertica za kulturnu politiku, Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad;
• Slaven Tolj, konceptualni umjetnik i umjetnički direktor projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Udruženje “Akcija” Sarajevo ostaje jedina organizacija iz kulturnog sektora koja u BiH sistematski obavještava javnost o specifičnostima i potencijalima programa EPK.

 

Dnevni red seminara možete preuzeti OVDJE.