Sastanak predstavnika inicijative Kultura 2020 s ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirsadom Begović

Sastanak predstavnika inicijative Kultura 2020 s ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirsadom Begović

31.03.2015 - 13:17

U prostorijama Međunarodne galerije portreta Tuzla, održan je sastanak predstavnika inicijative Kultura 2020 s ministricom Mirsadom Begović

 

Dana 30. marta u prostorijama Međunarodne galerije portreta Tuzla, održan je sastanak predstavnika inicijative Kultura 2020, direktora Međunarodne galerije portreta Tuzla, Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić i Muzeja istočne Bosne, predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, te predstavnika nezavisne kulturne scene u Tuzli s ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Mirsadom Begović.

Na sastanku se razgovaralo o potrebi kreiranja kulturnih strategija na svim administrativnim nivoima u Bosni i Hercegovini, uključujući i Tuzlanski kanton, koji kao i većina kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, s izuzetkom Zeničko-dobojskog kantona, nema kulturnu strategiju za period 2015-2020. Ministrica Begović izrazila je svoju podršku izradi kulturne strategije za Tuzlanski kanton te predložila da se u što skorijem roku oformi Radna grupa za izradu kulturne strategije TK koju će koordinirati prof.dr. Jasmina Husanović s kulturalnih studija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Predstavnici inicijative Kultura 2020 - Ines Tanović, Andrej Bereta, Kumjana Novakova i Asja Krsmanović, upoznali su ministricu Begović s radom inicijative K2020, kao i zahtjevom koji je inicijativa uputila Ministarstvu civilnih poslova BiH za što skorijom uspostavom Deska za Kreativnu Europu u Bosni i Hercegovini. Ministrica je upoznata s programom Kreativna Europa, različitim modelima funkcioniranja Deska te potrebi organiziranja seminara, treninga i radionica na kojima bi se kulturni radnici u Tuzlanskom kantonu obučili za apliciranje na europske fondove. Ministrica Begović odlučila uputiti pismo podrške zahtjevima inicijative upućenim Ministarstvu civilnih poslova BiH.