Radnici u kulturi Tuzlanskog kantona poručuju političarima: Ne možete donositi odluke o nama bez nas!

Radnici u kulturi Tuzlanskog kantona poručuju političarima: Ne možete donositi odluke o nama bez nas!

01.12.2015 - 13:27

Javna tribina „Prema strategiji razvoja kulture u Tuzlanskom kantonu“, u organizaciji inicijative Kultura 2020, održana je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla 30. novembra 2015.

Tribina je osmišljena kao prvi javni iskorak u smjeru razvoja, donošenja i provedbe strateških dokumenata o razvoju sektora kulture u Tuzlanskom kantonu.

U skoro dvosatnoj raspravi radnice i radnici u kulturi TK iznijeli su probleme s kojima se susreću u svom radu, kako u javnim ustanovama (poput Međunarodne galerije portreta, Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić, Arhiva Tuzlanskog kantona i dr.) , tako i u nezavisnom sektoru. Kao generalni problem prepoznat je primat politike nad strukom.

Direktor Međunarodne galerije porterta Dženan Jusufović je istaknuo da su radnici u kulturi u pregovorima s vlastima u nezavidnijoj poziciji nego radnici u obrazovanju koji imaju sindikate. Osudio je miješanje politike u poslove struke i istaknuo da političari nemaju pravo krojiti sudbine pojedinih kulturnih ustanova i sektora kulture općenito bez konsultovanja struke.

Edin Jahić, direktor NUB Derviš Sušić, upozorio je na nedavni potez kojim je od javnih ustanova koje sufinansiraju i Kanton i Grad traženo da se prebace isključivo na kantonalni budžet. Prema njegovim riječima, na taj način se vrši pritisak upravo na one ustanove koje, i pored svih problema, uspješno posluju, dok se ne problematizira neuspješno poslovanje ustanova koje su isključivo na budžetu kantona. Jahić ipak ne smatra da se svi političari neprijateljski odnose prema sektoru kulture: istaknuo je da je kantonalno ministarstvo načinilo veliki iskorak naprijed u vrijeme ministrice Mirsade Begović, te pohvalno ocijenio i angažman Zlatka Dukića na funkciji pomoćnika ministra za kulturu i sport.

Jasmina Husanović upozorila je da se u diskusiju o kulturi mora uključiti i nezavisni sektor, koji je u TK izuzetno dinamičan i značajan. Veliki broj udruženja građana kao i pojedinaca koji ne rade u javnim ustanovama (slobodni umjetnici, teoretičari i aktivisti), također mora uzeti učešća u donošenju strategije, a između njih i radnika u javnom sektoru treba biti uspostavljen odnos solidarnosti i partnerstva. Damir Arsenijević je istaknuo da određena saradnja javnog i nezavisnog sektora u Tuzli već postoji, ali da neke javne ustanove ipak nisu dovoljno spremne za takav tip saradnje. On je pozvao da se inicijativa Kultura 2020 više angažuje u Tuzlanskom kantonu, te predložio da se procijeni je li možda gradska administracija u ovom trenutku više zainteresovana za izradu strategije nego kantonalna.

Na tribini su sudjelovali i predstavnici brojnih drugih institucija kulture iz javnog i nezavisnog sektora: Hatidža Fetahagić (JU Arhiv TK), Samira Glavinić (Dom mladih Tuzla), Mufid Begović (BKC Alija Izetbegović Kalesije), Feđa Ibrišimović ( UG Aurora), Mujo Grbić (Udruženje likovnih umjetnika TK), Senad Begović...  Osim pomenutih diskutanata, tribini su prisustvovali i predstavnici i radnici iz Narodnog pozorišta Tuzla, Muzeja Istočne Bosne, Zavoda za zaštitu historijsko-kulturnog nasljeđa TK, KUD Dobošnica, udruženja Tuzla uživo, udruženja Revolt, Kuće plamena mira...

Jedina predstavnica kulturne administracije bila je Asja Redžić, šefica Odjeljenja za promociju kulture, grada i pitanja mladih u gradskoj administraciji, koja je pozdravila inicijativu izrade strategije kulturnog razvoja i složila se da i grad Tuzla također treba kreirati svoju strategiju. Odsustvo predstavnika kantonalne vlasti prisutni su objasnili smjenom na mjestu resornog ministra; izražena je nada da će novoizabrani ministar Zlatan Muratović prepoznati važnost strategije i aktivno pridonijeti njezinom donošenju i provedbi. 

U diskusiji su se iskristalizirali sljedeći zaključci:   
-    neophodno je hitno pristupiti izradi strategije kulturnog razvoja kako na nivou Tuzlanskog kantona, tako i grada Tuzle;
-    izrada strategije mora uključiti kulturne radnike i iz javnog i iz nezavisnog sektora; 
-    politički-partijski interesi ne smiju dovesti u pitanje interese struke;
-    primjere uspješnog poslovanja javnih institucija kulture treba sačuvati i uzeti kao pozitivne modele, a ne dovoditi u pitanje;
-    radnice i radnici u kulturi trebaju razmotriti modele organizacije sindikalnog tipa radi što djelotvornijeg ostvarivanja vlastitih prava pred instutucijama vlasti;  

Inicijativa Kultura 2020 će ove zaključke, u formi neobavezujućih preporuka, dostaviti kako resornom kantonalnom ministarstvu, tako i gradskoj upravi, pozivajući obje instance da se u što skorije vrijeme poduzmu odgovarajuće korake u izradu strategije razvoja kulturne politike.