PROSLAVA NAGRADE EUROPA NOSTRA ZA UPOSLENIKE I AKTIVISTE ZEMALJSKOG MUZEJA BIH

PROSLAVA NAGRADE EUROPA NOSTRA ZA UPOSLENIKE I AKTIVISTE ZEMALJSKOG MUZEJA BIH

13.10.2016 - 11:49

Europa Nostra, panevropska federacija nevladinih organizacija u oblasti kulturnog nasljeđa sa sjedištem u Hagu, u saradnji s Evropskom Komisijom iz Brisela i Delegacijom EU u Bosni i Hercegovini, Vas srdačno pozivaju na lokalnu proslavu nagrade za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i UG Akcija, dobitnike prestižnog Grand Prix 2016 za kulturno nasljeđe kojeg zajednički dodjeljuju Evropska komisija i Europa Nostra.

Proslava se sastoji od dva dijela – dnevnog i večernjeg. Dnevna proslava se dešava u Zemaljskom muzeju BiH, s početkom u 11.00 sati, a večernja u zgradi Vijećnice, s početkom u 19 sati.

Dnevni program u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Zmaja od Bosne 3, počinje u petak 21. 10. 2016. u 11:00 sati. 

U tom periodu, ulaz u Muzej slobodan je za sve građane, uz sljedeći program:

11:00 - Grupna fotografija svih građana i aktivista koji su učestvovali u kampanji “Ja sam Muzej” dežurajući u zatvorenom Zemaljskom muzeju BiH tokom ljeta 2015. godine, s uposlenicima Muzeja
i  nagradom Europa Nostra. 
11:05 - Obraćanje: Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Generalni sekretar Europa Nostra i John Sell, Izvršni potpredsjednik Europa Nostra
11:15 - Obraćanje: Khaldoun Sinno, Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH 
11:20 - Obraćanje: Mirsad Sijarić,  Direktor Zemaljskog muzeja BiH
11:25 - Obraćanje: Aida Kalender, Programska direktorica UG Akcija

Za sve građane obezbjeđeno je osvježenje tokom proslave u Muzeju.

U sklopu proslave u Zemaljskom muzeju, najavljujemo i specijalni mini koncert španskog umjetnika Jordija Savalla koji je jedan od najpoznatijih virtuoza na violi da gamba i dobitnik prestižne nagrade Grammy. Na međunarodnoj sceni priznat je kao jedan od vodećih instrumentalista i dirigenata kada je u pitanju rana evropska muzika, posebno renesansna i srednjovjekovna. Maestro Savall je 2011. godine bio Ambasador Evropske godine interkulturnog dijaloga. Prijateljstvo Maestra Savalla i Evrope Nostre traje već dugi niz godina te je 2015. godine Maestru Savallu uručena u Lisabonu evropska nagrada za podizanje svijesti o kulturnom nasljeđu - Helena Vaz da Silva, zbog njegove predanosti promociji evropske multikulturalnostikroz bogato muzičko nasljeđe. Maestro Savall će u Zemaljskom muzeju BiH nastupiti u kvartetu sa turskim i armenskim muzičarima – Yurdalom Tokcanom (oud), Hakanom Güngörom (kanun) i Haïgom Sarikouyoumdjianom (duduk, nej), a mini koncert će početi u 11:30. 

Maestro Jordi Savall

Ova proslava će biti prilika da se oda počast, prije svega uposlenicima Zemaljskog muzeja BiH koji su tokom tri godine koliko je Muzej bio zatvoren za javnost svojom požrtvovanošću i svakodnevnim dežurstvima spasili Muzej i njegove kolekcije. Također se želi zahvaliti svim građanima i aktivistima koji su prošle godine učestvovali u akciji „Ja sam muzej“ solidarišući se kolektivom Muzeja.

Ukoliko želite da se nađete na grupnoj fotografiji s nagradom Europa Nostra koja će biti komunicirana u domaćim i svjetskim medijima, dođite na plato ispred Zemaljskog muzeja BiH u petak 21.10. 2016. tačno u 11 sati. 

Postoji mogućnost da se na proslavi u Sarajevu pojavi i predsjednik organizacije Europa Nostra, poznati španski tenor, Maestro Plácido Domingo. Ova informacija će biti potvrđena na samom događaju. 

Građani koji dođu na proslavu biće u prilici da vide izložbu fotografija Zijaha Gafića „Čuvari muzeja“ na kojoj su portreti uposlenika Muzeja. Ove fotografije su napravljene tokom perioda u kojem je Muzej bio zatvoren, a posjetioci će moći pročitati i dijelove priča uposlenika. Građani, uposlenici i aktivisti okupljeni u kampanji “Ja sam Muzej” centralni su fokus ove proslave i svako od njih pojedinačno će biti u prilici da se fotografiše sa bronzanom figurom nagrade Europa Nostra,a fotografija će potom biti objavljena na Facebook stranici kampanje “Ja sam Muzej”.

U večernjem dijelu proslave Maestro Savall će, na svoju izričitu želju, nastupiti u Vijećnici Grada Sarajeva, u pratnji ansambla od 21 vrsnog muzičara iz različitih zemalja Jugoistočne Evrope. Na programu će biti kompozicije tradicionalne muzičke baštine Balkana. 

Uz Savallov ansambl HESPÈRION XXI nastupit će i gostujući muzičari iz Armenije, Bugarske, Grčke, Turske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Španije kao i četiri iznimne vokalistice. Uz bosanskohercegovačku pjevačicu Amiru Medunjanin, publika će uživati u izvedbama Stoimenke Outchikova-Nedialkove iz Bugarske, Katerine Papadopoulou iz Grčke, te mađarsko-rumunske violončelistice i pjevačice Tche Limberger.

Ovaj vanredni koncert je organizovan uz podršku Evropske Komisije (preko programa Kreativna Evropa) i Regional Cooperation Council-a (RCC), te uz ličan doprinos i angažman Maestra Savalla koji putem ovog koncerta želi doprinijeti pospješivanju međukulturnog dijaloga - ne samo u Bosni i Hercegovini već i na širem prostoru Balkana – putem muzike i njegovanja zajedničke kulturne baštine. 

Koncert podržavaju Fondacija Jordi Savall, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), EU Delegacija u BiH, Evropska kulturna fondacija i Gradska uprava Sarajevo.

Pozadina

7. aprila 2016.godine objavljeno je da je nagrada Europa Nostra dodijeljena Uposlenicima i aktivistima Zemaljskog muzeja BiH u kategoriji posvećenost poslu, a 22. maja u Madridu im je dodijeljen i Grand Prix Europa Nostra koji je predstavnicma Zemaljskog muzeja i UG Akcija dodijelio slavni tenor, Maestro Placido Domingo.

U obrazloženju žirija nagrade Europa Nostra stoji: “Napor uposlenika i aktivista Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine da u teškom političkom kontekstu održe svoj muzej aktivnim, predstavlja impresivan primjer predanosti profesiji i očuvanju kulturnog naslijeđa. Zbog specifičnog adminstrativnog ustroja Bosne i Hercegovine, Zemaljski muzej BiH ostao je bez riješenog pravnog statusa, a time i adekvatnog finansiranja. Muzej je 2012. godine zatvoren za posjete, što iz nužde, što iz protesta zbog nezavidne pozicije u kojoj se našao. No, iza zatvorenih vrata, Muzej je nastavio da živi: uposlenici su nastavili dolaziti na posao svaki dan tokom naredne tri godine. U teškim uslovima, danonoćno su čuvali Muzej štiteći zbirke od provalnika, čuvajući predmete i zgradu od propadanja najbolje što se moglo s ograničenim resursima. Dom za preko četiri miliona predmeta, Zemaljski muzej BiH je jedna od najvećih i najvažnijih muzejskih zbirki u jugoistočnoj Evropi. Kako bi privukla pažnju domaće i međunarodne javnosti na alarmantan status Muzeja, AKCIJA, nezavisna kulturna organizacija iz Sarajeva, u saradnji s fotografom Zijahom Gafićem, koji je napravio upečatljive portrete uposlenika Muzeja, pokrenula je kampanju «Ja sam Muzej». Pritisak javnosti stavio je problem Muzeja na vrh liste prioriteta vlasti. Žiri nagrade Europa Nostra je zadivljen time da su “u saradnji s AKCIJOM, zaposleni Muzeja pokrenuli široku javnu kampanju kako bi osigurali očuvanje njihove važne i jedinstvene zbirke koja predstavlja vjersku i kulturnu različitost regije”. Ova odlično realizirana kampanja, koja je koincidirala sa naporima političara i diplomata, otvorila je Zemaljski muzej BiH u septembru 2015. godine. Dobijene su garancije za finansiranje Muzeja iz javnog budžeta do 2018. godine. Šta će se desiti nakon tog perioda ostaje neizvjesno, ali riješenost uposlenika da nastave s borbom za opstanak Muzeja ostaje neupitna. “U iznimno teškim vremenima, uposlenici Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine radili su neprestano i bez naknade gotovo tri godine. Posvećenost instituciji i profesiji, na koju je pažnju skrenula AKCIJINA kampanja «Ja sam Muzej», osvojila je široku podršku građana i medija. Konačno, kampanja uposlenika i aktivista potakla je i konkretne pomake u odnosu politike prema Muzeju, što ovu pobjedu za kulturno nasljeđe, uz čvrstu predanost uposlenika njihovom poslu, čini uistinu izvanrednom”, istaknuo je žiri nagrade Europa Nostra. 

EU Nagrada za kulturno nasljeđe / Nagrada Europa Nostra 

Od 2002., nezavisni ekspertni žiri nagradio je projekte iz 34 zemlje, u kategorijama Konzervacija, Predanost radu, Obrazovanje, treninzi i podizanje svijesti i Istraživanje.
EU Nagrada za kulturno nasljeđe/Nagrada Europa Nostra ojačava kapacitete sektora kulturnog naslijeđa u Evropi na način da mapira najbolje prakse, ohrabruje prekograničnu razmjenu znanja i povezivanje različitih aktera u široke mreže. Ta nagrada je donijela i svim pobjednicima višestruku dobrobit – od veće međunarodne vidljivosti, preko ostvarivanja novih izvora finansiranja i povećanja broja posjetilaca. Osim toga, u generalnoj javnosti povećala je svijest da dijelimo zajedničko naslijeđe, potcrtavajući istovremeno njegov svojevrsni evropski karakter.  

Europa Nostra

Europa Nostra je panevropska federacija nevladinih organizacija u oblasti kulturnog naslijeđa, koju istovremeno podržava široka mreža javnih institucija, privatnih kompanija i pojedinaca.Pokrivajući 40 zemalja u Evropi, Europa Nostra je glas civilnog društva posvećenog očuvanju i promociji evropskog kulturnog i prirodnog naslijeđa. Osnovana 1963. godine, Europa Nostra je danas prepoznata kao najreprezentativnija mreža u oblasti naslijeđa u Evropi. Predsjednik organizacije je Maestro Plácido Domingo, svjetski poznat operski pjevač i dirigent. Europa Nostra vodi kampanje za spašavanje ugroženih evropskih spomenika, nalazišta i krajolika, naročito kroz program “7 najugroženijih”. Promovira izvrsnost kroz EU Nagradu za kulturno nasljeđe/ Nagradu Europa Nostra. Nagrada doprinosi kreiranju i primjeni evropskih strategija i politika u vezi sa naslijeđem, kroz strukturirani dijalog sa evropskim institucijama, te koordinaciju Evropske Alijanse za Nasljeđe 3.3.

Kreativna Evropa

Kreativna Evropa je EU program za podršku kulturnom i kreativnom sektoru. S budžetom od 1,46 milijardi EUR za period 2014–2020, program podržava organizacije u oblasti naslijeđa, izvedbenih umjetnosti, vizuelnih umjetnosti, interdisciplinarnih umjetnosti, izdavaštva, filma, TV, muzike i video igara, a istovremeno i desetine hiljada umjetnika, profesionalaca u sektoru kulture i audiovizelnom sektoru. Ovo finansiranje omogućava im da djeluju širom Evrope, dođu do novih publika i razviju vještine neophodne u digitalnom dobu.

Za dodatne informacije i potvrdu dolaska, molimo kontaktirajte Ines Bulajić putem e-maila jasammuzej@gmail.comili na broj telefona 065 924-082.