Promovisan Katalog izložbe „Domovi kulture u Sarajevu“ u Domu kulture „Hrasnica“

Promovisan Katalog izložbe „Domovi kulture u Sarajevu“ u Domu kulture „Hrasnica“

26.04.2018 - 22:06

U okviru projekta pod nazivom "Domovi kulture u BiH – izgubljena mjesta zajedništva i emancipacije?" Udruženje "Akcija“ iz Sarajeva organizovalo je promociju Kataloga izložbe "Domovi kulture u Sarajevu" autorice Lejle Kreševljaković. Pored same autorice izložbe, prisutnima su se obratile Amina Bulić iz Udruženja "Akcija" i fotografkinja Anida Krečo, autorica fotografija izložbe. Promocija je bila odličan uvod u samu izložbu koja je rezultat saradnje arhitektice Lejle Kreševljaković i Udruženja "Akcija" a koja će u Domu kulture u Hrasnici biti postavljena do 5. maja 2018. U sklopu projekta Udruženje "Akcija" sprovelo je proces mapiranja domova kulture na području Bosne i Hercegovine, a izložbom je prikazano pet objekata koji se nalaze na području Sarajeva, uključujući i Dom kulture "Hrasnica". Prikupljena građa bit će dostupna na web platformi www.domovikulture.ba.

Amina Bulić iz "Akcije" istakla je: "Projekat posvećen domovima kulture u BiH Udruženja Akcija početak je prijeko potrebne informisane diskusije o novoj ulozi domova kulture u našoj zemlji, te inicijalni korak njihovog strateškog repozicioniranja u kulturnoj politici u BiH i vraćanja građanima. Ove aktivnosti dio su  napora koje Udruženje "Akcija" poduzima s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja naslijeđa domova kulture u Bosni i Hercegovini te pronalaženja novih načina za njihovu svrsishodnu obnovu, primjenu, održivost i opstanak. Pored istraživanja o kulturnim sadržajima koji su u domovima kulture trenutno prisutni u odnosu na institucionalne reforme kroz koje su domovi prošli, izložbom je kroz fotografije prikazano i pet objekata s područja Sarajeva."

Lejla Kreševljaković objasnila je sljedeće: "Nakon rata, lokalna uprava je najvećim dijelom obnovila  domove kulture u BiH. Sanirane su ratne štete te su domovi postali ponovo upotrebljivi. Međutim, nisu obnovili svoju ulogu i značaj kakav su nekada imali.“

Dom kulture u Hrasnici bio je jedan od najvećih i najreprezentativnijih domova kulture u Sarajevu. U Domu su premijerno prikazivani filmovi, igrane predstave, održavani koncerti, svečani prijemi te različite zabavno-edukativne priredbe. Izgradnja Doma kulture tekla je paralelno sa izgradnjom do tada malog i nerazvijenog naselja kraj Ilidže i Fabrike motora Sarajevo - FAMOS. Izgradnja fabrike počela je davne 1950. godine, a prva proizvodnja koja je izašla na tržište dogodila se 1953. godine. U Hrasnici su u svega nekoliko godina, pored fabrike izgrađene dvije škole, dom kulture, dječje obdanište, zdravstveni centar, sportski centar, te nekoliko trgovačkih i ugostiteljskih radnji. Među značajnijim posjetiocima Doma kulture Hrasnica bio je Josip Broz Tito, predsjednik bivše Jugoslavije te Huan Antonio Samaran, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta. Rat i postratni ekonomski kolaps Fabrike motora Sarajevo doprinijeli su tome da Dom više nikada nije vratio stari sjaj. Danas on ima aktivnu biblioteku i teretanu. Ostale prostorije su uglavnom prazne i zaključane.

Promocija kataloga dio je projekta "Domovi kulture u BiH - izgubljena mjesta zajedništva i emancipacije?", koji realizira UG "Akcija "Sarajevo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.