Program EPK predstavljen u Banjoj Luci

Program EPK predstavljen u Banjoj Luci

13.07.2016 - 17:19

Informativna kampanja „Evropska prijestonica kulture – šansa za strateški razvoj kulture u BiH“ stigla je i u grad na Vrbasu.

Gradska uprava Banje Luke ugostila je 12. jula, o.g., koordinatora „Akcije“ Nebojšu Jovanovića, koji je predstavio glavne informacije o najpoznatijem kulturnom programu Evropske unije, kao i o potencijalnom učešću bosanskohercegovačkih gradova u okviru programa.

Prezentaciji i diskusiji koja je uslijedila prisustvovale su načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević i savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Dijana Grbić, kao i niz predstavnica i predstavnika javnih institucija kulture smještenih u Banjoj Luci: direktorica Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vuković, direktor Arhiva RS Bojan Stojnić i dr. Interes za potencijal programa EPK pokazala je i Turistička organizacija grada Banja Luke.

Jovanović je, također, istaknuo važnost izrade kulturne strategije na gradskom nivou. Učesnice i učesnici diskusije složili su se da bi kulturnu strategiju trebalo izraditi ne samo zbog učešća u projektu EPK nego i zbog dugoročnog i planskog razvoja samog banjalučkog kulturnog sektora. Diskusija se dotakla i uključenja i učešća mjesnog stanovništva u projekt ove vrste. Diskusija je završena preporukom da bi se izradi kulturne strategije Banja Luke trebalo pristupiti u dogledno vrijeme, po mogućnosti nakon jesenjih izbora.