Program EPK predstavljen gradskim upravama Tuzle, Mostara i Trebinja

Program EPK predstavljen gradskim upravama Tuzle, Mostara i Trebinja

01.07.2016 - 16:26

Predstavnici Udruženje „Akcija“ održali su radne sastanke u gradskim upravama Tuzle, Mostara i Trebinja te predstavili program Evropska prijestonica kulture (EPK) u okviru informativne kampanje „Evropska prijestonica kulture – šansa za strateški razvoj kulture u BiH“.  

Poseban naglasak radnih sastanaka bio je na izradi gradskih kulturnih strategija, što je jedan od neophodnih uslova za pripremu aplikacije za program EPK. 

Radnom sastanku u Gradskoj upravi Tuzle, održanom 27. juna 2016. godine, prisustvovao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović te predstavnici gradske uprave i javnih kulturnih institucija Tuzle, kao i predstavnice „Akcije“ Aida Kalender i Jasna Kovo. Radnom sastanku i prezentaciji programa EPK u Mostaru i Trebinju, održanim 28. i 29. juna, o.g., pored predstavnika „Akcije“ Nebojše Jovanovića, prisustvovali su predstavnici gradskih uprava, kao i širok krug protagonista kulture iz ovih gradova. 

Sastanak s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, Gradska uprava Tuzle I Foto: Akcija

Sva tri grada su načelno zainteresirana za izradu kulturnih strategija te će se donošenju odluke o njihovoj izradi pristupiti u skorije vrijeme.

Iako još nije donesena odluka o izradi kulturne strategije, Tuzla je kroz postojeću razvojnu strategiju prepoznala kulturu kao važan razvojni potencijal grada. Dosadašnje realizacije kapitalnih kulturnih projekata u Tuzli potvrđuju strateško opredjeljenje grada za kulturni razvoj, naglasio je gradonačelnik Imamović.

Gradonačelnik Tuzle je, također, najavio što skoriju izradu kulturne strategije te naglasio koliko je postojanje ovog dokumenta važno za daljnje razvijanje kulture i kulturnog sektora u Tuzli. U izradu same strategije će biti uključeni svi važni akteri iz kulturnog sektora Tuzle. Također, gradonačelnik je najavio i mogućnost apliciranja Tuzle za Evropsku prijestonicu kulture.

Prezentaciji programa EPK, održanoj u Gradskoj vijećnici Mostara, prisustvovalo je preko 20-ak protagonista kulturnog života u Mostaru (HKD Napredak, Pozorište lutaka, Centar za kulturu Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, OKC Abrašević, Narodno pozorište Mostar, HNK Mostar itd.), a veliki broj medija je propratio ovaj događaj (http://bljesak.info/rubrika/kultura/clanak/mostar-zeli-postati-europska-..., http://www.pogled.ba/clanak/grad-mostar-izrazio-zelju-da-postane-europsk..., http://www.fena.co.ba/article/863549/u-mostaru-prezentacija-programa-eur...).

Ovim je poslana jasna poruka da Mostar ima veoma ozbiljne namjere – kako za izradu kulturne strategije, tako i za dobijanje statusa Evropske prijestonice kulture, poručio je Božo Ćorić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara. 

Sastanak u Gradskoj upravi Trebinje I Foto: trebinje.rs.ba 

Načelno zainteresirani za program EPK bili su i predstavnici Gradske uprave Trebinje, te predstavnici tamošnjih odjela za kulturu. Iz ove uprave poručuju da će blagovremeno razmotriti mogućnost apliciranja na program Evropske prijestonice kulture. 

Održanim sastancima u gradskim upravama širom BiH, Udruženje „Akcija“ uskoro završava prvi dio informativne kampanje o Evropskoj prijestonici kulture te uskoro najavljuje nove aktivnosti. „Akcija“ do kraja mjeseca jula, također, najavljuje radne sastanake i prezentaciju programa EPK u Gradskoj upravi Banja Luke i Sarajeva. 

Ove aktivnosti se odvijaju u sklopu kampanje zagovaranja izrade kulturnih strategije na svim administrativnim nivoima u BiH, kao dio projekta CSSP koji podržava USAID. U okviru ovog projekta, Akcija je već realizirala dvije kampanje: uspostavu Deska Kreativna Evropa BiH, i „Ja sam Muzej“, kampanju za podršku Zemaljskom muzeju BiH.