Predstavljena inicijativa KULTURA 2020

Predstavljena inicijativa KULTURA 2020

16.02.2015 - 14:34

Danas je u Mediacentru, pred velikim brojem radnika i radnica iz kulture, kao i drugih društvenih aktera, predstavljena inicijativa KULTURA 2020. 

Predstavljanju inicijative KULTURA 2020 prisustvovao je veliki broj kulturnih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Zenice, Mostara, Prijedora, Tuzle i Banja Luke. Inicijativa je nastala kao izraz potrebe kulturnih radnika da se umreže i kroz zajedničko djelovanje doprinesu iznalaženju rješenja za brojne probleme s kojima se sektor kulture suočava. KULTURA 2020 stoga predstavlja i izraz potrebe da kulturni radnici BiH djeluju kolektivno a ne individualno u procesu zahtijevanja i traženja promjena i adekvatnih rješenja za ovaj sektor.

Prisutnima se na početku obratila Ines Tanović, koordinatorica inicijative KULTURE 2020, i predstavila osnovne informacije o inicijativi. Nakon njenog obraćanja, prisutnima se obratila Aida Kalender, programska direktorica Udruženja Akcija koje koordinira ovu inicijativu. Istakla je da "kulturni radnici dijele sudbinu ostalih radnika u našoj zemlji" i da je "zahtjev za sistemskim uređivanjem sektora kulture ujedno i zahtjev za socijalnu pravdu i za radnike u kulturi". Također je rekla da će "Udruženje Akcija biti tehnička i logistička podrška inicijativi KULTURA2020, obezbjeđivaće stručne analize i tako omogućiti inicijativi informisan rad baziran na provjerenim podacima, a ne na emocijama".

 

 

Prisutnima se obratio i Boro Kontić, direktor Mediacentra, organizacije koja je projektni partner Akcije. On je posebno istakao značaj kulture za društvenu emancipaciju, posebice značaj kulture u njenom najširem smislu te istaknuo da je to jedna od potreba koju kroz ovaj projekat treba revaloizirati i podržati. 

Nakon uvodnih obraćanja, glumac Sanjin Milavić je pročitao osnovne principe i vrijednosti oko kojih su okupljeni kulturni radnici inicijative KULTURA 2020. Pristunima je predstavljen i koordinacioni odbor inicijative KULTURA 2020 kojeg čine istaknuti umjetnici i umjetnice, kulturni radnici i radnice iz cijele Bosne i Hercegovine. Ispred koordinacionog odbora pristunima su se obratili Tanja Miletić-Oručević, režiserka iz Mostara, i Dino Mustafić, režiser iz Sarajeva. 

Tanja Miletić-Oručević je u svome obraćanju naglasila značaj udruživanja kulturnih radnika i radnica BiH u inicijativu i potrebu da se strateški i sistemski promišlja kultura i zagovaraju rješenja.

"Želimo strateško mišljenje i planiranje u sektoru kulture, a ne ad hoc rješenja. Uvjereni smo da kultura mora biti dostupna svakom građaninu Bosne i Hercegovine, jer samo ona može stvoriti zajednicu i demokratsku javnost ove zemlje, kakvu svi priželjkujemo."

Dino Mustafić je u svome obraćanju rekao da "više ne treba govoriti o problemima nego o rješenjima o kulturi".

"Ova kulturna inicijativa je posljednja šansa da naše društvo instrumentizuje kulturu za potrebe izgradnje i reprezentacije naše zemlje, otvori ekonomski aspekt kulture i kulturnog turizma. To ćemo učiniti ako reformišemo kulturu kroz zakone i strategiju koji će podsticati ulaganje u kulturnu produkciju, učiniti sistem distribucije novca transparentnim, koji će izgraditi profesionalne kriterije, sačuvati i modernizirati institucije, depolitizirati javne ustanove i vratiti struku, zaštiti kulturno-historijsko nasljeđe, razviti nezavisnu umjetničku scenu, sačuvati darovite umjetnike da stvaraju u svojoj kulturi." 

Nakon ovih obraćanje, Ibro Spahić je također želio obratiti se prisutnima te je prezentirao dokumente o kulturi koji postoje (Strategija kulturne politike BiH, akcioni plan te još neke) i rekao ih proslijediti Udruženju Akcija na objavljivanje na web sajtu. 

Ovim je predstavljena inicijativa KULTURA 2020, a o svim budućim akcijma na kojima će raditi inicijativa bh. javnost će biti na vrijeme obaviještena.