Održani Javna debata i nastup Damira Imamovića u Bosanskom Petrovcu

Održani Javna debata i nastup Damira Imamovića u Bosanskom Petrovcu

11.05.2018 - 15:51

Javna debata "Dom kulture Bosanski Petrovac – Dom antifašizma i feminizma" održana je 10. maja 2018. godine u Centru za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac. Događaj u Bosanskom Petrovcu upotpunila je izvedba interpretatora sevdalinke i kompozitora Damira Imamovića, koji je nastupio po završetku razgovora među izlagačima.

Sudionici debate bili su Slobodanka Kerkez, direktorica Centara za kulturu i obrazovanje, Milica Kecman, kustosica Spomen-muzeja "Jovan Bijelić", Ahmet Hidić, osnivač i prvi direktor Centra za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac te moderator Nebojša Jovanović. U prostoru nekadašnjeg Doma kulture "Bosanski Petrovac" učesnici su poveli konstruktivan dijalog o vrijednosti i ulozi domova kulture, o njihovom značaju za bh. kulturno naslijeđe, modusima njihovog funkcioniranja, upravljanja i opstanka. Izlagači su, uz aktivno učešće publike, procijenili aktuelne potencijale Centra za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac, kao i stanje kulture uopće u ovoj lokalnoj zajednici.

Milica Kecman podijelila je emotivno svjedočanstvo o trenutku kada je prije četrnaest godina, od tadašnih općinskih vlasti, primila ključ Centra za kulturu i obrazovanje u ruke, nesvjesna da je tamo "jedina zaposlenica". Postepeno, uz zalaganja vlasti, te zahvaljujući brojnim donacijama, Centar je rastao, a 2007. godine potpuno je obnovljen. Ova kulturna ustanova obuhvata i Spomen-muzej "Jovan Bijelić", te Radio Bosanski Petrovac.

Razgovor je tematizirao bogat historijat ovog mjesta, gdje je održana Prva zemaljska konferencija Antifašističkog fronta žena (AFŽ) 1942. godine, te Prvi kongres ljekara partizana. Sagovornici su se dotakli i drugih tačaka koje pružaju povoljan razvojni potencijal u ovom gradu, rodnom mjestu pisaca Skendera Kulenovića i Ahmeta Hromadžića, te likovnih umjetnika Jovana Bijelića i Mersada Berbera.

Aktuelna direktorica Centra nije krila entuzijazam i optimizam da će se izboriti sa pritiskom lokalnih vlasti koje su, kako kaže, vrlo skeptične prema mogućnostima Centra da kreira provodiv i zanimljiv program.

"Današnja situacija se nije mnogo promijenila u odnosu na 1942. Ono što želimo ostalo je isto. Mi danas sigurno nismo izmislili ni feminizam ni ravnopravnost žena, jer kada pogledamo istoriju i osvrnemo se na taj skup od 166 žena koje su tada postavile neke temelje, možemo reći da su nas već tada zadužile. Mislim da bi mlađe generacije trebale mnogo više da znaju o tome, što je naša dužnost.", kazala je Kerkez.

Zaključak koji je iznjedrila ova debata jeste da se Bosanski Petrovac u kulturnom sektoru bori sa tipičnim problemima kao i druge manje sredine, u kojima je politički pritisak kombiniran sa nedostatkom finansijskih sredstava i relativnom nezainteresiranošću publike. Rješenje bi moglo ležati u vraćanju, kako kaže Kerkez, na izvorište, te u podsjećanju na djela velikana rođenih u ovom bh. gradu koji je nekad bio kolijevka antifašizma.

Ovaj događaj posljednji je u nizu događaja realiziranih u pet bh. gradova u okviru projekta "Domovi kulture u BiH - izgubljena mjesta zajedništva i emancipacije?", koji provodi Udruženje "Akcija" Sarajevo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.