Kanton Središnja Bosna nadomak strategije kulturnog razvoja

Kanton Središnja Bosna nadomak strategije kulturnog razvoja

28.11.2017 - 11:27

Kulturna strategije i kofinansiranje projekata u programu Kreativna Evropa bili su glavne teme sastanka čelnika Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Kantona Središnja Bosna s predstavnicima UG Akcija Sarajevo.

Travnik, 24. novembar 2017. - Nakon Zeničko-dobojskog, Kanton Središnja Bosna će postati drugi kanton u Federaciji BiH koji će dobiti kulturnu strategiju kao temeljni dokument razvoja u ovom sektoru. Prema riječima resorne ministrice Katice Čerkez i njezinog pomoćnika za kulturu Nusreta Baručije, proces izrade ovog dokumenta u svojevrsnom je foto-finišu. Do kraja godine će biti finaliziran akcioni plan i održane tri javne rasprave. Finalna verzija strategije će nakon toga biti proslijeđena u skupštinsku proceduru, koja bi trebala rezultirati njegovom usvajanjem u prvom tromjesečju 2018. godine.

Direktorica Akcije Aida Kalender je na istom sastanku pozvala na sistemsko rješenje problema kofinansiranja projekata u okviru programa Kreativna Evropa. Ministrica Čerkez je prepoznala važnost ove inicijative, te najavila da će u narednom periodu projekti kulturnjaka iz KSB koji apliciraju za EU fondove, te dobiju njihova sredstva, imati i potporu kantonalnog ministarstva. Usvojen je i prijedlog da se preporuka o sistemskoj potpori projektima koji dobiju evropska sredstva uvrsti u strategiju, a odgovarajući kriterij u konkurse ministarstva.