JAVNA DEBATA: "Ka političkoj kritici kulture u BiH"

JAVNA DEBATA: "Ka političkoj kritici kulture u BiH"

12.02.2008 - 13:53

„Akcija Sarajevo- agencija za kulturni razvoj“ vas poziva na javnu debatu pod nazivom "Ka političkoj kritici kulture u BiH: Novo ispisivanje zadanih okvira mogućnosti".  

Kakva je funkcija kulturne kritike u današnjem javnom prostoru u BiH? Kako operiraju politike zaborava i politike sjećanja u bh. kulturi?

Petak, 29. 02. 2008. u17.30h, Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3.

Učesnici i učesnice debate su:
* dr. Danijela Majstorović, komunikologinja (Filozofski fakultet Banjaluka), 
* Šejla Šehabović, književnica (Tuzla),
* Husein Oručević, urednik Abrašmedia (OKC Abrašević, Mostar) i
* Svetlana Đurković, aktivistica (Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba). 
 
Moderator debate je dr. Damir Arsenijević, teoretičar i kritičar (Filozofski fakultet Tuzla). 

Cilj javne debate "Ka političkoj kritici kulture u BiH:  Novo ispisivanje zadanih okvira mogućnosti" je da se otvori rasprava o načinima na koje se mogu nanovo ispisati mogućnosti kritičke prakse danas, a koje dominantna ideologija postavlja kao zadane, prirodne i nepromjenjive.
Pitanja i teme o kojima će se diskutirati na javnoj debati, između ostalog, su: konstruiranje kritike u javnom prostoru u BiH, (re)definiranje političke kritike kulture,  angažirana kritika, mogućnosti kreiranja drugačijeg poretka i druge.
Da li i na koji način white noise kritike, nastala obiljem artikulacija kritičkih pozicija, prikriva nedostatak kritičkog prostora? Kakva je uloga cenzure u ovakvom kritičkom prostoru i kako ona danas operira? Kako operiraju politike zaborava i politike sjećanja u BiH kulturi? Koje su to konkretne emancipatorne prakse kojima se može intervenirati u BiH prostor danas? Kako politička kritika kulture propituje područje proizvodnje i širenja znanja?

Program se organizira uz podršku Pro Helvetie -  švicarskog kulturnog programa BiH (www.pro-helvetia.ba).
Video podrška XY Films (www.xyfilms.com).
 

Organizatori javne debate 'Ka političkoj kritici kulture u BiH: Novo ispisivanje zadanih okvira mogućnosti'
je Akcija Sarajevo – agencija za kulturni razvoj (www.akcija.org.ba) u suradnji sa Mediacentrom Sarajevo (www.media.ba).

Molimo potvrdite vaše učešće na debati do 27. februara na slijedeće kontakte:
Masa Hilčišin, Mediacentar Sarajevo +387 33 715 840 masa@media.ba