Debata nakon predavanja Jillian de Beer

Debata nakon predavanja Jillian de Beer

05.05.2007 - 21:14

Nakon najavljenog predavanja novozelandske PR konsultantice Jillian de Beer, biće upriličena debata na temu KULTURA I RAZVOJ: „Soft power“ u funkciji izgradnje imiža Sarajeva i Bosne i Hercegovine“.

Mnogi teoretičari se slažu da je tzv. soft power države njen značajan razvojni resurs. Bogatstvo historije i kulture, fantastična dostignuća bh. umjetnika predstavljaju soft power Bosne i Hercegovine koja je, posmatrajući iskustva drugih zemalja, veoma iskoristiva u procesu dostizanja razvojnih ciljeva. Debata će otvoriti pitanja o ulozi kulture i umjetnosti u međunarodnoj promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te afirmirati kreativni i inovativni pristup izgradnji strategija turističkog razvoja gradova u našoj zemlji, kroz prezentaciju zanimljivih studija slučaja.

Debata ima nekoliko učesnika i svima je već upućen poziv. To su: Emir Hadžihafizbegović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Sabit Subašić, šef Odsjeka za analizu i planiranje Ministarstva vanjskih poslova BiH, Mr. sc. Edin Smajić, predavač na Internacionalnom univerzitetu «Philip Noel-Baker», Bojan Bajić, NVO “Luna”, Rudo i Jillian de Beer, međunarodna stručnjakinja za izgradnju strateškog imidža gradova i država.
Moderator debate je: Tim Clancy, Green Visions.

Prvi dio programa rezerviran je za predavanje novozelandske PR konsultantice svjetskog glasa pod nazivom „Kreativna mjesta, kreativni ljudi- Inspiracija prirodom, ljudima i kulturom u izgradnji imidža grada i  države”. Gospođa de Beer je dobitnica nagrade Međunarodnog udruženja poslovnih komunikatora (IABC) za najveći doprinos profesiji komunikatora u svijetu. Prepoznatljiva je po angažmanu na marketinškim projektima kojim je Novi Zeland postao jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta u svijetu, a svoju metodologiju  prikazivanja prostora i vremena, ljudi i mjesta, prošlosti i  budućnosti koristila je u izradi strategija pozicioniranja za 45  gradova, mjesta, regija i ruralnih područja, te 80 privatnih  kompanija, radeći ponajviše u svojoj zemlji, ali i u SAD-u, Australiji i Kanadi.
Na sarajevskom predavanju gospođa de Beer će analizirati potencijale Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada za izgradnju globalno prepoznatljivoga turističkog brenda.

Debata „KULTURA I RAZVOJ- „Soft power“ u funkciji izgradnje imiža Sarajeva i Bosne i Hercegovine“ je posljednja u nizu tri debate kojima AKCIJA Sarajevo u sklopu projekta “KulturtregerXXL”, a nakon općih izbora u BiH i paralelno sa formiranjem novih ministarstava za kulturu, želi podstaći javnu raspravu o sistemskom promišljanju reforme kulture u BiH. 

Projekat “KulturtregerXXL” podržan je od strane European Cultural Foundation (ECF) i Pro Helvetie, švajcarskog programa za kulturu u BiH.