Akcija u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK

Akcija u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK

25.05.2017 - 12:43

Predstavnici Udruženja Akcija, Nebojša Jovanović i Aida Kalender sastali su se sa ministrom Muhamedom Ramićem, ministrom u  Ministarstvu obrazovanje, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona. Tema sastanka je bila izrada strategije kulturnog razvoja ovog kantona.

Ministar Ramić, zajedno sa kolegama iz Ministarstva izrazili su ozbiljnu namjeru i spremnost da do kraja godine započnu proces izrade strategije kulturnog razvoja Unsko-sanskog kantona koja će uključivati sve pripadajuće općine u ovom kantonu, uz prijedlog zajedničkog rada na strategiji kulture i za grad Bihać, a u svjetlu mogućnosti za prijavu na konkurs za Evropsku prijestonicu kulture u 2024.godini. Jedan od osnovnih kriterija za ovu kandidaturu je posjedovanje strategije za kulturu na nivou grada i njena usaglašenost sa strategijama na višim administrativnim nivoima.

Ministar Ramić je pozvao predstavnike udruženja Akcija da se uključe u ovaj proces u vlastitim kapacitetima.

 

Sastanak je dio zagovaračkih aktivnosti udruženja Akcija u sklopu kampanje za izradu strategija za kulturu na različitim administrativnim nivoima u BiH. Ova kampanja se realizira u sklopu projekta Jačanja kapaciteta civilnog društva kojeg podržava USAID.