“Možete li zamisliti svijet bez copyright-a?”

“Možete li zamisliti svijet bez copyright-a?”

10.05.2006 - 13:49

“AKCIJA Sarajevo - agencija za kulturni razvoj” vas poziva na javno predavanje “Možete li zamisliti svijet bez copyright-a?” prof. Joost Smiers (Utrecht, NL).

Predavanje će se održati u Mediacentru Sarajevu, Kolodvorska 3, 9. oktobra u 18.00 sati.

U periodu dok je kulturna strategija Bosne i Hercegovine tek u fazi izrade, dok kulturni djelatnici i institucije jedva preživljavaju jednu od najžešćih kriza u njihovoj povijesti, dok je domaća kulturna realnost opterećena skandalima i obilježena bombastičnim estradnim spektaklima, a bh. umjetnici ostvaruju blistave uspjehe na međunarodnoj sceni, pokušat ćemo kroz seriju javnih predavanja i debata renomiranih stručnjaka iz svijeta sa publikom iz BiH istražiti uzroke krize u oblasti kulture i pokušati predložiti realistična strateška rješenja.

 

Predavanje posvećuje pažnju kritici općeprihvaćenog sistema copyright-a (autorskih prava) i razotkriva ovaj sistem kao mehanizam kontrole kanala kulturne produkcije, distribucije i promocije kojim rukovode samo određeni konglomerati u kulturnoj industriji. Glavna intencija je da se analiziraju posljedice ekonomske globalizacije u umjetničkoj i kulturnoj sferi u svim dijelovima svijeta. Pritom se ne govori o bilo kojoj globalizaciji, već o neoliberalnoj, ekonomskoj globalizaciji kao jedinom odlučujućem faktoru u svim sferama života.
Predavanje koje se, u najmanju ruku na nesvakidašnji način, bavi kulturnom dominacijom Zapada, ponudit će i neka od rješenja kako organizirati kulturnu produkciju i distribuciju na način da različiti glasovi i raznoliki umjetnički izrazi budu iskomunicirani i prezentirani na pravi način.
 
Joost Smiers je profesor političkih nauka i umjetnosti na Univerzitetu umjetnosti u Utrechtu, Nizozemska i predvač na katedri za svjetsku umjetnost i kulturu na Univerzitetu UCLA u Los Anđelesu, kao i član odbora Evropskog istraživačkog instituta za komparativnu kulturnu politiku i umjetnost. Autor je knjige “Umjetnost pod pritiskom, promocija kulturne različitosti u eri globalizacije (Arts Under Pressure. Promoting Cultural Diversity in the Age Globalization, London 2003, Zed Books)”. Smiers trenutno sa Marieke van Schijndel radi na pripremi knjige “Zamišljanje svijeta bez autorskih prava” (Imagining a world without copyright), ali i na knjizi pod nazivom “Buka u javnom prostoru” (Noise in the Public Space).
Program je realiziran u suradnji sa European Cultural Foundation Amsterdam/Policies for culture program i Pro Helvetia Sarajevo - Swiss Cultural Programme Bosnia-Herzegovina.